OM PRITHVI MUDRA – JORDELEMTETS MUDRA

I Yogaserien med de fem elementen som finns i Medlemsportalen gör vi en sittande meditation med Prithvi Mudra. Prithvi mudra, Jordelementets mudra, är en av många mudras, det vill säga hand- och fingerpositioner, som används för att styra energiflödet i kroppen och balansera de olika elementen inom oss.

Prithvi betyder jord på sanskrit, och denna mudra syftar till att förstärka jordelementet inom oss.

För att utföra Prithvi Mudra placerar du tummen och ringfingret mot varandra och sträcker ut resten av fingrarna. Fingrarna skapar då en cirkel som representerar jordelementet. Uttför mudran med båda händerna och vila dem avslappnat på knäna med handflatorna uppåt eller nedåt. Sitt med längd i ryggen, gärna sluten blick och andas lugnt och djupt medan du låter energin flöda genom kroppen och fingrarna.

Prithvi Mudra sägs kunna stärka kroppen, speciellt skelettet och musklerna och öka styrkan och uthålligheten. Eftersom jordelementet är kopplat till matsmältningen, sägs Prithvi Mudra kunna förbättra matsmältningen och lindra problem som förstoppning och matsmältningsbesvär. Prithvi Mudra kan även skapa en känsla av grund, trygghet och stabilitet såväl fysiskt som mentalt. Det kan hjälpa till att lugna sinnet och öka koncentrationen.

Enligt Ayurveda är obalanser i de olika elementen i kroppen en orsak till sjukdomar. Prithvi Mudra sägs kunna balansera jordelementet och därmed bidra till en övergripande balans i kroppen.

Genom att aktivera jordelementet sägs Prithvi Mudra kunna öka energinivåerna och vitaliteten i kroppen. För att uppnå bästa resultat rekommenderas det att praktisera Prithvi Mudra regelbundet, helst i kombination med meditation eller andra yogatekniker.

I Medlemsportalen finns denna Elementserie och 400+ övriga yogapass.

Läs mer HÄR

I Avslappningspodden kan du lyssna på en guidad meditation med Prithvi mudra HÄR

Facebook